Veszteglő sípályák | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Hóágyúk pihenőn GyimesfelsőlokonA csapadék hiánya teljesen meghiúsította a késő ősszel még jó idényben bizakodó csíkszéki és környékbeli sípályák üzemeltetőinek tervét. A legtöbb pályán – hiába próbáltak hóágyúkkal javítani a helyzeten – még el sem indulhattak a felvonók. A folytatás is bizonytalan.

Kül- és belföldi sízéseik alkalmával fogalmazódott meg a gyimesfelsőloki Bodor Áronban és Tankó Imrében egy lesiklásra alkalmas terület sípályává alakításának ötlete. Bár a településen már októberben hozzáláttak a kialakításhoz, sőt, decemberben próbaüzemet tartottak, a pálya azóta is „parlagon hever”. „Jövő hétvégén már szeretnénk hóágyúzni és fogadni a látogatókat, ha az időjárás is velünk tart. Jelenleg nincs hó, napközben pedig tíz fok körüli a hőmérséklet, ráadásul éjszaka is ritkán csökken fagypont alá. Ilyen körülmények között a hóágyú sem használható” – közölte Bodor Áron.

Csíkszeredától mindössze tizenkét kilométerre, a piricskei Hegyi Pihenő tulajdonosa, Jánó Előd saját földterületén egy 270 méteres, kezdőknek szánt, tárcsás felvonóval ellátott, családbarát sípályát építtetett ki a panzió szomszédságában – egyelőre azonban a hó hiánya itt is megakadályozta a beüzemelést. „Hóágyúnk csak jövőre lesz, ezért a havazástól függ, hogy mikor kezdheti meg a pálya a működését. Legalább húsz-harminc centiméteres hórétegre van szükség” – tudta meg a székelyhon.ro.

A csíksomlyói sípálya üzemeltetői a legbizakodóbbak. A helyszínen hóágyú és hótaposó is rendelkezésre áll, előbbi műkődésben is van, így remények szerint – az időjárástól függetlenül – pénteken végre elrajtolhat a megkésett idény.

A csíkszentmártoni Előd pálya hóágyú hiányában szintén zárva tartja kapuit, de amint elégséges csapadék hull, beindulhat az élet – tájékoztatott Ábrahám Előd üzemeltető. A Tolvajos-tetőn egy vékony alapréteg található, de további tíz-tizenöt centiméternyi friss hórétegre van szükség. A pályatulajdonosok, illetve az üzemeltetők egybehangzó véleménye szerint rendkívül rosszul „indult” a szezon, és amennyiben nem történik változás, a bevételkiesés következményeként elmaradhatnak a további korszerűsítések.

Mindössze három csíki helyszín közül választhatnak az aktív kikapcsolódásra vágyó csíkszékiek: Hargitafürdőn – egyelőre csupán – a Csipike-pályán biztosítottak a megfelelő körülmények, de jó minőségű a csúszófelület Homoródfürdőn is. Ugyanakkor a tusnádfürdői sípálya népszerűsége is töretlen a december 23-i nyitás óta.

 

székelyhon.ro

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>