Mi is az a telemark? | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

A szerző telemark sívelEgy norvég tartomány, egy sítechnika, vagy a síléc íve. Nehéz kérdés. A válasz mindhárom. A cikkben viszont csak ezt a különös évszázadok óta létező sítechnikát említem meg. A telemark technikából fejlődött ki a sísport összes technikája, tehát bátran állíthatom, hogy a síelés őse. Egy olyan eszköz, melyet még ma is használnak, ha nem is olyan funkciókkal, mint régen, de napjainkban is megjelenik a sípályákon. Sokan csak ámuldozva látják a térdelő síelőket és nem értik hogyan lehetséges ez.


A telemark technika a szabad saroknak köszönhető. Mit is jelent ez? Az ősi kötéseknél még nem volt lehetőség a sarokkötés kialakítására, ezért csak elöl fixálták a cipőket és egy pántot húztak körbe a cipő körül. Még nem is a lesiklás jellemezte az akkori síelést. A történelemben fejlődtek a technikák, újabb és újabb találmányok által rögzült a sarok, kialakult a sarokkötés, és majdnem a feledésbe merült ez a technika, de mégsem. Az északi versenyszámoknál ugyanis nincs rögzítve a sarok, így csak a lesiklás kezdett a háttérbe szorulni szabad sarokkal. Ma már kezd újra bekerülni a köztudatba ez a technika is és egyre többen jelennek meg ezekkel a felszerelésekkel.

Lécek telemark kötésselMilyen felszereléseket használunk? Léteznek külön erre a célra gyártott sílécek is, de természetesen a tanulás folyamatában ugyanazokat az alpesi síket használjuk, mint egyébként. Talán annyi lehet az eltérés, hogy könnyebb és puhább sík inkább megfelelőek erre a technikára.

Miért? Amikor letérdelünk, nem tudjuk olyan erőkkel terhelni a sít, mint az alpesi technikánál. A terhelés 50-50 százalékban oszlik el a léceken, ami azt jelenti, hogy az egyik lábunk lábujjhegyen van és így terheljük és görbítjük a síket.

A síruha természetesen lehet ugyanaz, nincsenek eltérő körülmények, de a térdelés miatt legyen kényelmes.

A síbot szintén nem különbözik, bár aki fókával indul útnak és túrázni szeretne, javaslom az állítható magasságú botot.

Túrázni is lehet? Igen, a telemark kötések és cipők olyan felépítésűek, hogy lehessen használni túrázáshoz is és természetesen a nagy telemarkosok használják is.

A cipő és a kötés viszont teljesen eltér az alpesi hagyományostól. A cipő egyedi felépítése lehetővé teszi, hogy a lábujjaknál hajlítható legyen. Erre azért van szükség, hogy a kanyarban a terhelésnél súlyt tudjunk tenni a hegysíre is és ne csak a sícipő orra érintkezzen vele. A kötés pedig nem rögzíti a sarkakat, engedi emelkedni. Ma már a különböző technikai vívmányoknak köszönhetően többféle rendszerű kötés is megtalálható, ilyen például a step in kötés, de általánosan még legtöbbet a biztonsági pántos, nem leoldós kötéseket használják.

Fontos megemlítenem a védőfelszerelést. Minden esetben ajánlom a bukósisak használatát. Aki síel, az már tudja és hordja, mert tisztában van a veszélyekkel. A telemark esetében elég gyakran előfordulhat olyan baleset, mely sível szinte soha, hogy a szabad sarok miatt a tanuló előreesik és lefejeli a lécek csőrét vagy maga előtt a havat. Nagyon szokatlan ez a fajta esés azoknál, akik sível tanulnak meg először. Ami még elengedhetetlen a térdelő helyzet miatt, az a térdvédő, ami akár egy sima görkoris térdvédő is lehet.

A telemark tanulásaMinden síelő, aki meg akar ismerni valami új mozgásformát, de a sítől nem akar elszakadni, próbálja ki a telemarkot. Rendkívül harmonikus és szabad érzés. Az alpesi technikát is meg lehet vele síelni és térdelni is lehet. Elkápráztathatjuk vele a többi síelőt. Az egyik pillanatban még csodálatos alpesi technikával haladunk lefelé, majd egy szempillantás alatt átváltunk telemarkra és mindenki csak ámul, hogy mit csinál ez az ember. Előre, hátra, térden csúszva mutathatjuk be trükkjeinket - élvezetes játék.

Persze a telemarknak is kialakult versenyrendszere van és a FIS hivatalos szervezetének tagja. Magyarországon is minden évben 2-3 versenyen lehet részt venni, az egyik a Magyar Bajnokság. A versenyek épített pályán zajlanak, a többféle versenyszámból itthon általában egy óriáspályát kell teljesíteni ami sífutással vagy korcsolyázással van kiegészítve. A téli olimpia programjaiban még nem szerepel, de tervezik a felvételét. Természetesen nemzetközi versenyeket szerveznek ebben a sportágban is.

Már több egyesület és szövetség is létezik ebben a sportágban, sőt oktatói tanfolyamok is indulnak. 2011-ben már a telemark csapat is a magyar delegáció tagja lesz a St. Anton am Arlbergben zajló Interski Kongresszuson.

 

Béki Piroska
kiképző síoktató, telemark-oktató

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>