ATOMIC VARIO D2 VF75 | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Atomic Vario D2 VF75Az Atomic idei pályasíléceinek világába illeszkedik ez a fehér síléc, amelyen a deck zöld színű. Ugyanebből a modellből létezik egy komorabb (elegánsabb) megjelenésű fekete változat is. Összhatásában egy szép megjelenésű lécről van szó, bár a kettő közül ez egy kicsit nőiesebbnek vagy fiatalosabbnak tűnik.

A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a tesztelt 157 cm-es hosszúság a saját képességeinkhez mérten egy kicsit rövid.

Az alapléc puhasága ellenére kemény reggeli pályán is megállta a helyét, köszönhetően a jó helyre kalibrált control deck-nek, ami felkeményíti a sít annyira, hogy a sízés még jó sízőknek is kiváló élmény nyújt. A puha csőrnek köszönhetően rendkívül könnyen lehet a bekormányzást megkezdeni, majd a megfelelő keménység miatt az ív teljes hosszában rendkívül nagy éltartás jellemzi. A dinamika a kikormányzás végén sem hiányzik, bátran ki lehet engedni a lécet magunk alól. Meglepő volt, hogy kevésbé meredek pályán alacsonyabb sebességnél is dinamikus maradt a sí és kifejezetten nagy élszögeket lehetett vele kialakítani.

Karcolt és forgatott íveknél is stabilan fut, rádiuszából következően inkább a rövid és középhosszú tartományokban jeleskedik. A léc szélességének köszönhetően az élváltás nyugodt, könnyed. A délutáni kásában is elég jól helytállt. Az egyetlen kérdéses pont a keményre fagyott meredek pályán az agresszív rövidlendület volt, ahol a tartása már kevésnek bizonyult (legalábbis a megszokott 165 cm-es D2 SL-hez képest), de ez már nem az a tartomány, ahová ezt a lécet szánja a gyártó. Akinek ilyen tudásra van szüksége a síléc részéről, inkább a bolti szlalomlécek irányába szokott mozdulni. Mindig kellemes élmény megtapasztalni, hogy ez a léc eleinte puhábbnak mutatja magát egy felsőkategóriás all-roundernél, majd komolyabb lejtőkre érve megérezni, hogyan bújik elő belőle a vadállat.

Besorolása szerint all mountain sí, de sokkal inkább pályára való (erre utal a 75 mm-es szélesség a kötés alatt is). Ettől függetlenül a kásában tanúsított viselkedése alapján pályán kívül is jól működhet a léc – ez egyébként általában igaz a D2 technológiájú sílécekre a kezdeti puhaságuk miatt.

Neox Tl 12-es kötéssel van szerelve, aminek skálázása 4-12. Ez az érték is azt bizonyítja, hogy a gyártó is úgy gondolja, jó sízők is használhatják ezt a lécet.
Oktatóknak oktatáshoz tökéletes választás, kezdő sízőknek a puha alapléc miatt szintén alkalmas és nagyon magas tudásig elkísérheti.

Építését tekintve Densolitmagos cap síléc d2 technológiával.
Geometria: 122–75–109cm Rádiusz: 12 méter

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>