Futóléc, a második sporteszköz | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Sífutás - szórakozás nőknekMegrögzött alpesi sízők vettek részt 2008. januárjában a Síoktatók Magyarországi Szövetsége úgynevezett második sporteszköz táborában, ahol többen is úgy döntöttek, sífutófelszerelést is beszereznek a lesikló lécek mellé.

Az eredetileg Galyatetőre tervezett tábor végül a hóval is büszkélkedhető St. Jakob im Walde-be költözött, és a 22 magyar rájöhetett, milyen gyönyörű és hasznos a sífutás. A hat foglalkozást felölelő programra két csoportból verbuválódtak a résztvevők. A síoktatók alapvetően sí-koordinációban, míg a tájékozódási sportból érkezők kondicionálisan voltak felkészültebbek, ebből adódóan mindenki a másikra „irigykedett”. A szűk szakmai tevékenységen túl a csapatépítés hozadéka volt az, hogy az „idegenek” nagyon hamar egymás segítőivé, barátaivá váltak.

A Semmering illetve a Hochwechsel közelében fekvő községben a Hotel Posch nevű, olcsó és remek szállóban a napi háromszori étkezés, az esti szaunázások és a korrekt szobák minden igényt kielégítettek.

St. Jakob im Walde kitűnő sífutóterepA sífutás helyszíne a „Joggland Loipe” műhavas előkészítésű sífutó centrum volt, kivilágítható 5 km-es, továbbá 7 és 10 km-es hurkokkal. A pályákon már osztrák sífutó bajnokságot is rendeztek, éppen akkor, amikor világbajnok volt az osztrák férfi sífutó váltó!

A meleg időjárás miatt az elrugaszkodó viasz felkenése és tisztogatása jelentett komolyabb kihívást azoknak, akik a klasszikus stílushoz sima talpú lécet használtak. Egyszóval érdemes jól megválogatni, mit is választ egy alpesi síző második sporteszköznek! A szakmai program irányítói Dosek Ágoston, egyetemi docens (TF), a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai bizottságának elnöke és Markovich Gyöngyi sífutó szakedző, többszörös vb résztvevő és magyar bajnok voltak. A táborozók vasárnap délelőtt egy sífutóversenyen is indulhattak – errefelé ugyanis nem ritkák a tömegrajtos versenyek.

Az egymás sutaságán való élcelődés mellett a résztvevők két dolgot is eldöntöttek. A síoktatók minden alpesi sízőnek ajánlani fogják, hogy szerezzenek be sífutó felszerelést is. Ugyanis kiderült, nincs jobb lazítási módszer pár kilométer klasszikus stílusú sífutásnál. Tehát a liftek leállása után, útban a szálláshely felé érdemes kinézni egy futónyomot valamelyik falu határában (Ausztriában szinte minden faluban van!), és egy fél órát így lazítani.
Sífutók a Joggland Loipe egyik pályáján

A tábor másik „eredménye”, hogy kiderült, a gyengébbik nembelieknek nagyon tetszik a sífutás. Merthogy a lejtőkön való lecikázáskor nem nagyon van idejük nézelődni, meg azért valljuk be, sokan a nagy fizikai megterhelést sem szeretik annyira. A sífutásban pedig éppen az a jó, hogy bármikor meg lehet állni nézelődni, egymás mellett futva beszélgethetünk is és senki nem ró meg a lassú tempó miatt sem. Épp ezért a táborban a lányok elhatározták egy női sífutóklub megalakítását.

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>